Ředkev ohnice (Raphanus raphanistrum)
Popis
Jednoletá bylina. Lodyha přímá 30–80 cm vysoká, větvená, v dolní části chlupatá. Dolní listy jsou řapíkaté, lyrovitě laločnaté až peřenodílné, horní nedělené, se zubatým okrajem. Květy jsou světle žluté až bílé. Plodem je poltivý struk.
Obsahové látky
hořčičné glykosidy, třísloviny, vitamin C
Jedlé části (využití)
Časně zjara listy a výhonky mladých rostlin chutí připomínají ředkev, později mají velmi ostrou chuť a jsou téměř nepoživatelné. U této rostliny je možné použít také kořen, který sklízíme v průběhu srpna a září, chutí připomíná křen. Ze zralých semen lze připravovat hořčici.
Doba květu
VI. - IX.
Doba sběru
jaro až podzim
Stanoviště
Roste na polích, mezích, cestách a v zahradách, častěji na hlinitých půdách.
Rozšíření
Evropa, hlavně Středomoří, Asie, Severní i Jižní Amerika.
Systematické zařazení
brukvovité (Brassicaceae)
Historizující zajímavosti
Rostlina se s nástupem zemědělství hojně rozšířila jako plevel na polích, někdy její rozsáhlé porosty v obilí připomínají řepku nebo hořčici.
Recepty
Domácí hořčice z ohnice: tři čtvrtě hrnku semínek ř. ohnice, 1 hrnek sezamových semínek, čajová lžička mořské soli, 1 hrnek vinného octa. Suroviny smícháme a necháme uležet cca 24 hodin. Pak rozmixujeme v mixéru. Uložíme do sklenic a necháme 2 týdny uzrát.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/redkev_ohnice