Luštěniny

Luštěniny

Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Běžně také obsahují sacharidy krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitamínu B a poměrně dost minerálních látek (hořčíku, draslíku, vápníku, železa, mědi a zinku). Postrádají vitamíny A a C. Až na sóju a podzemnici olejnou jsou všechny chudé na tuky. 


Luštěniny jsou vhodné jako součást prevence srdečně cévních onemocnění a holdovat by jim měli diabetici; mj. se totiž pomalu vstřebávají, takže po jídle nedochází k prudkému vzestupu hladiny cukru v krvi. Kromě toho jejich bílkoviny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi (nejvíce jich má sója: 44 g/100 g). Málo je známo, že za ideální je považována kombinace luštěnin a obilovin (čočka s rýží, hrách a kroupy apod.); můžeme je pojídat v jednom pokrmu, nebo alespoň v rámci jednoho dne. Ovšem podle některých lékařů právě tato kombinace může lidem s poruchou trávení způsobovat zbytečně velké potíže.

Luštětniny bychom měli před uvařením namáčet tak dlouho až začnou klíčit. To je známka toho, že "ožívají" a my jíme živou stravu.

Adzuki (fazole)

Adzuki   Mají lehce oříškovou chuť a patří k nejlépe stravitelným luštěninám. Výhoda fazolí Adzuki je především v tom, že nenadýmají tolik jako jiné fazole a mají pozitivní vliv na činnost ledvin.

Poslechnout si ...

Tofu (výrobek ze sóji)

Tofu   Poslechnout si ...