Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)
Popis
Trvalka. Má válcovitý, tenký, rozvětvený oddenek. Lodyha je přímá, vysoká 10–30 cm, v horní části se dělí na tři části nesoucí květenství. Přízemní listy tvoří růžici, jsou řapíkaté s široce vejčitou čepelí, při bázi srdčitou. Listy mají celokrajný okraj a jsou opatřeny světlými bílými skvrnkami. Květenstvím je vijan. Koruna je nálevkovitá, fialová, červená až modrá. Květy rostliny mohou měnit zbarvení v průběhu svého vývoje, je to díky přítomností antokyanů, které reagují na změnu pH v buněčné šťávě. Plodem jsou tvrdky.
Jedlé části (využití)
listy i celé prýty
Doba květu
III. - IV.
Doba sběru
časně zjara
Rozšíření
Evropský druh, roste od nížin do podhůří.
Stanoviště
Lužní lesy, dubohabrové porosty, vlhčí louky, křoviny. Typická bylina jarního fenologického aspektu.
Obsahové látky
slizy, alantonin, flavonoidy, kyselina křemičitá, minerály, provitamin A, vitamin C
Systematické zařazení
brutnákovité (Boraginaceae)
Recepty
Typická rostlina vhodná pro jarní saláty, spolu s orsejem, prvosenkou, sedmikráskami a violkou patří k prvním jarním rostlinám. Nejvhodnější je konzumovat čerstvé nadrobno nasekané listy těchto bylin ve směsi. Dochutíme pouze olivovým olejem a vinným nebo jablečným octem.
Pozor!
Rostlinu nevytrháváme, ale řežeme těsně nad zemí.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/plicnik_lekarsky