Kontryhel žlutozelený (Alechemilla xanthochlora)
Popis
Trvalka. Krátký oddenek s jemnými vláknitými kořeny. Lodyha je až 30 cm vysoká, přímá, v horní části větvená. Listy jsou uspořádány v přízemní růžici, jsou okrouhlé, laločnaté s pilovitým okrajem, v mládí řasnatě složené. Květy jsou drobné, žlutozelené, uspořádané ve vrcholičnatá květenství. Plodem je šešule s nažkou.
Jedlé části (využití)
mladé listy do salátů, pomazánek, polévek
Doba květu
V. - VII.
Doba sběru
od května do září
Stanoviště
Roste hojně na lukách, pastvinách, v zahradách. Vyhovují mu vlhčí na živiny bohaté půdy. Vyskytuje se v celém vegetačním výškovém pásmu od nížin do horských oblastí.
Obsahové látky
až 8 % tříslovin, hořčiny, flavonoidy, silice, kyselina salyciová, karoten, minerální látky, fosfor, draslík, hořčík
Systematické zařazení
růžovité (Rosaceae)
Rozšíření
Rozšířen je v mírném pásu Evropy, západní Asii, severní Africe a v Kanadě. Jako zavlečený druh je možné jej nalézt i v Austrálii a Severní Americe.
Historizující zajímavosti / pověry
Ve středověku byla velmi ceněna rosa, jež se po dešti a ráno usazuje v kontryhelových listech, mladé dívky věřily, že pití rosy z kontryhelu jim zajistí věčné mládí a krásu, alchymisté jej zase využívali při hledání kamene mudrců.
Recepty
Tvarohová pomazánka s kontryhelem: 6 lžic drobně nasekaného kontryhele, pažitka, 1 stružek česneku, sůl, voda 1 tvaroh. Tvaroh rozetřeme s trochou vody, solí a česnekem, přidáme kontryhel a trochu pažitky, osolíme a mažeme na čerstvý chléb nebo placky.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/kontryhel_zlutozeleny