Potočnice lékařská (Nasturtium officinale)
Popis
Trvalka. Kořeny jsou svazčité. Lodyha je 20–80 cm vysoká, poléhavá, v koncové části vystoupavá, dutá. Listy střídavé, lichozpeřené, v obrysu eliptické až obvejčité s celokrajným nebo vroubkovaným okrajem. Květenstvím je hrozen. Květy jsou bílé, drobné s nápadně žlutými prašníky. Plodem jsou válcovité šešule.
Doba květu
IV. - VII.
Doba sběru
od dubna do září
Jedlé části (využití)
Ostře kořeněná chuť, zjara sklízíme listy a lodyhy, možno použít do salátů i polévek, vhodná jako koření, semena můžeme použít místo pepře.
Stanoviště
Vyžaduje chladné a čisté, většinou tekoucí vody, roste v prameništích, potocích, příkopech a na vlhkých loukách.
Rozšíření
Kosmopolitní druh. Hlavní rozšíření v Evropě, jihozápadní a střední Asii, v severní Africe a Severní Americe.
Obsahové látky
vysoký obsah vitaminů A, C, D, hořčičné silice
Systematické zařazení
brukvovité (Brassicaceae)
Historizující zajímavosti
Staří Řekové považovali tuto bylinu za užitečnou při léčbě „chorého mozku“. Vzniklo dokonce i starořecké úsloví „ Jez potočnici, ať jsi bystřejší žák.“
Recepty
Bylinkový sýr: 100 g strouhaného sýra, 1 vejce, 1 lžička celozrnné pšeničné mouky, šálek mléka, 2–3 lžíce potočnice. Sýr, vejce, mléko a mouku rozehřejeme a chvíli povaříme, vmícháme máslo, sůl a bylinky. Ještě teplé vlijeme do formy na sýr, nejlépe dřevěné, a necháme vychladnout.
Polévka z potočnice: 100 g čerstvé potočnice, 60 g másla, 2 cibule, 1 velká brambora, 2 lžíce hladké mouky, 2 a půl hrnku zeleninového vývaru, 180 ml smetany, sůl, pepř. Potočnici osmahneme spolu s nadrobno nakrájenou bramborou na cibuli a půlce másla (30 g). Ze zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Pomalu přiléváme vývar, přidáme brambory s potočnicí.
Pozor!
Chráněný druh - silně ohrožený, sbíráme málo s ohledem na velikost lokální populace, nejlépe jen několik lístků z jedince. Nadměrná spotřeba může vyvolat díky hořčičné silici podráždění žaludku, ledvin a močového měchýře.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/potocnice_lekarska