Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)
Popis
Trvalka. Lodyha je 15–150 cm vysoká, přímá, tuhá, málo větvená. Listy jsou obvykle nahloučené při bázi. Listy jsou složené, přetrhovaně lichozpeřené. Jednotlivé lístky eliptické s pilovitým okrajem. Květenstvím je hrozen. Jednotlivé květy jsou drobné, žluté. Plodem je češule.
Obsahové látky
hořčiny, silice, třísloviny
Jedlé části (využití)
mladé listy, květenství
Doba květu
VII. - IX.
Doba sběru
mladé listy na jaře, květenství v plném květu
Stanoviště
suché, světlé louky a pastviny, zahrady, okraje lesů, při cestách
Rozšíření
V mírném pásu severní polokoule, do Severní Ameriky byl zavlečen.
Systematické zařazení
růžovité (Rosaceae)
Historizující zajímavosti
Řepík lékařský byl velmi oblíbenou léčivkou v antickém Řecku. Nejvíce se používal při léčbě psychických a duševních poruch, přidával se do koupelí nebo se pil jako čaj. Věřilo se, že zahání negativní energie a entity způsobující duševní poruchy.
Recepty
Čočka s listy řepíku: 2 šálky čočky, 2 šálky nadrobno nakrájených listů řepíku, 2 lžíce mouky, dvě lžíce oleje, 1 cibule, sůl, dobromysl, 2 stroužky česneku nebo několik listů česneku medvědího. Řepík dusíme na osmažené cibuli asi 15 minut. Čočku uvaříme, zvlášť lépe je namočit ji den předem s bobkovým listem. Smícháme a podáváme za tepla, možno s vejcem.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/repik_lekarsky