Řebříček obecný (Achillea millefolium)
Popis
Trvalka. Má trsnatý nebo plazivý oddenek. Lodyha je 20–90 cm vysoká, jednoduchá, tuhá. Listy vyrůstají jednak přímo z oddenků, jednak na lodyze jsou podlouhle kopinaté, čepel je 2–3krát peřenosečná. Květenství je lata složená z úborů. Jednotlivé květy jsou drobné, bílé, někdy růžové. Plodem je nažka.
Obsahové látky
silice, flavonoidy, hořčiny, třísloviny, inulin, kyselina askorbová, minerální látky
Jedlé části (využití)
Mladé listy před vytvořením květní lodyhy, vršky lodyh před rozkvětem.
Doba květu
VI. - X.
Doba sběru
časně na jaře listy, květenství od června do října
Stanoviště
Slunné sušší louky, okraje cest, rumiště, suťové porosty, zahrady, synantropní druh. Je nenáročný na kvalitu půdy.
Rozšíření
Celoevropské rozšíření, zavlečen byl do Severní Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland.
Systematické zařazení
hvězdnicovité (Asteraceae)
Historizující zajímavosti
O využívání řebříčku se zmiňuje už starověký lékař Hippokrates.
Recepty
Polévka z planých rostlin: 3 hrnky směsi bylin (řebříček, jitrocel, ostružiní, maliní, kopřiva, bršlice), 2 lžíce másla, zeleninový bujón, vejce, kmín, 2 stroužky česneku. Byliny krátce podusíme na másle a zalijeme asi 1,5 litrem vody, můžeme přidat zeleninový bujón, kmín, sůl a pepř. Před ukončením varu přidáme vajíčko a prolisovaný česnek a promícháme. Podáváme s chlebem nebo samostatně.
Dušený řebříček: Hrst listů řebříčku, lžička másla, jedno vejce, sůl. Hrst listů řebříčku dáme podusit do malého kastrůlku s trochou vody. Dusíme deset minut. Pak listy vhodíme na pánev s rozpáleným máslem. Chvíli pražíme, poté přidáme jedno vejce a mícháme, dokud neztuhne. Osolíme. Podáváme s chlebem.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/rebricek_obecny