Kuklík městský (Geum urbanum)
Popis
Trvalka. Oddenek je dlouhý, až 2 cm tlustý. Lodyha je 20–80 cm vysoká. Přízemní listy jsou přetrhovaně lichospeřené. Lodyžní jsou trojčetné s velkými palisty a s pilovitým okrajem. Květy jsou uspořádané ve vrcholičnatých květenstvích. Květy jsou nenápadné, malé, 5 četné, sytě žluté. Plody jsou nažky uspořádané v kulovitých souplodích.
Jedlé části (využití)
oddenek, jarní výhonky
Doba květu
V. - VII.
Doba sběru
oddenky od října do listopadu, po odkvětu, výhonky brzy zjara
Stanoviště
Je to synatropní druh hojně rozšířen na rumištích, podél cest a výsypek, v zahradách, lesních okrajích. Od nížin do podhůří. Vyhovují mu vlhké i suché na živiny bohatší půdy.
Rozšíření
V mírném pásu Evropy, Asie, vyskytuje se i v Severní Americe, severní Africe a v Austrálii.
Obsahové látky
třísloviny, flavonoidy, hořčiny, sacharidy, vitamin C, provitamin A aj.
Systematické zařazení
růžovité (Rosaceae)
Historizující zajímavosti
Naši předkové používali hojně sušený oddenek kuklíku jako koření do perníků a koláčů. Chutí totiž připomíná k nám dovážené koření skořici a hřebíček.
Recepty
Sušeného oddenku používáme jako náhradu hřebíčku a skořice, nejvhodnější je namlít sušený oddenek v ručním mlýnku na kávu a pak přidávat třeba do ovesné nebo kukuřičné kaše, perníku a koláčů.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/kuklik_mestsky