Česnáček lékařský (Alliaria petiolata)
Popis
Dvouletá bylina. Lodyha dosahuje výšky 25 až 100 cm, nese dva typy listů, přízemní listy ledvinovité, dlouze řapíkaté s vroubkovaným okrajem, lodyžní lístky jsou krátce řapíkaté s nepravidelným zoubkovaným okrajem. Drobné bílé květy tvoří hroznovité květenství. Plody jsou 3,5–5 cm dlouhé šešule.
Jedlé části (využití)
listy, květy i semena
Doba květu
IV.–VII.
Doba sběru
Od dubna do srpna.
Obsahové látky
Glykosidy, hořčiny, éterické oleje, vitamin C.
Stanoviště
chladná stinná stanoviště, okraje lesů, cest, křovin
Rozšíření
Evropa, severní Afrika, Střední Asie a Himaláje, vyskytuje se do výšky 900 m.
Systematické zařazení
brukvovité (Brassicaceae)
Recepty
Chutí i vůní připomíná česnek, ale lze použít pouze v čerstvém stavu, varem i sušením ztrácí chuť. Lze použít na chleba, do salátů, i pomazánek.
Salát s česnáčkem: 1 hlávka salátu, 1 červená cibule, lžíce nakrájeného libečku a petrželky, hrst listů česnáčku, 2 lžíce oleje, špetka soli, pepř, šťáva z půlky citrónu. Zeleninu drobně nasekáme a promícháme, podáváme nejlépe chlazené.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/cesnacek_lekarsky