Bršlice kozí noha (Aegopodium vulgare)
Popis
Vytrvalá bylina. V zemi je upevněna oddenky s jemnými vláskovitými kořeny. Lodyha silná, dutá, rýhovaná. Listy složené, trojčetné, květenství tvoří složený okolík bílé nebo lehce narůžovělé barvy. Plodem je dvounažka.
Jedlé části (využití)
sbíráme mladé listy před květem
Doba květu
VI.–VII.
Doba sběru
od března do května
Obsahové látky
bílkoviny, silice, minerální soli, provitamin A, vitamin C
Rozšíření
rozšířena v celé Evropě
Stanoviště
Vlhká stinná stanoviště, okraje lesů, parky, křoviny, často vytváří rozlehlé skupiny podrostu. Nitrofilní druh, vyhledává půdy bohaté na živiny.
Systematické zařazení
miříkovité (Apiaceae)
Historizující zajímavosti
Kdysi se listy bršlice používali jako hlavní složka polévky podávané na Zelený čtvrtek.
Recepty
Bršlicový špenát: Touto rostlinou je možné plně nahradit běžně používaný klasický špenát. Budeme potřebovat 0,5 kg čerstvých mladých listů, česnek, 1 cibuli, dvě vejce, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme bršlici a s trochou vody dusíme cca 20 minut. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, nakonec přidáme smetanu a podáváme.
Pozor!
Rostlinu lze zaměnit s jedovatým rozpukem jízlivým (Cicuta virosa). Na chuť je však velmi hořký, čímž odrazuje od konzumace.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/brslice_kozi_noha