Šťavel kyselý (Oxalis acetosella)
Popis
Trvalka, dosahuje výšky až 15 cm, ale většinou je kolem 5 cm vysoká. V zemi je uchycena tenkým plazivým oddenkem, z něhož vyrůstají dlouze řapíkaté trojčetné listy. Květy jsou bílé, nebo narůžovělé s fialovým žilkováním.
Obsahové látky
bílkoviny, sacharidy, kyselina šťavelová, slizy, enzymy, minerální látky
Jedlé části (využití)
Listy i květy, mají nakyslou příchuť.
Doba květu
VII. - IX.
Doba sběru
Po celý rok, lze sbírat i pod sněhem.
Stanoviště
Stinné vlhké lesy, často tvoří souvislé porosty.
Rozšíření
Vyskytuje se v mírném pásu celé severní polokoule a v severní Africe.
Systematické zařazení
šťavelovité (Oxalidaceae)
Recepty
Bramborový salát s jablky: 0,5 kg brambor, 0,5 kg jablek, 2 cibule, šálek šťavele, 4 lžíce majonézy, 1 bílý jogurt, sůl, pepř, cukr. Uvařené a oloupané brambory a jablka nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky a přidáme nadrobno nasekaný šťavel. Osolíme, opepříme, přidáme trochu cukru a nakonec vmícháme majonézu s jogurtem.
Pozor!
Vzhledem k přítomnosti kyseliny šťavelové, která odvápňuje organismus, ho nepožíváme ve větším množství.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/stavel_kysely