Rozrazil potoční (Veronica beccabunga)
Popis
Trvalka, lodyha je poléhavá, dužnatá, lysá, dosahuje délky až 50 cm. Listy jsou řapíkaté, vstřícné, eliptické s mírně vroubkovaným okrajem. Květenství je hroznovité, jednotlivé kvítky jsou drobné, modré s bílým středem. Plodem je tobolka.
Obsahové látky
hořčiny, glykosidy, flavonoidy
Jedlé části (využití)
celá rostlina bez kořenů
Doba květu
V. - VIII.
Doba sběru
Nejlépe sbíráme listy a mladé prýty začátkem kvetení.
Stanoviště
Břehy stojatých nebo mírně tekoucích vod, vlhké louky, preferuje slabě kyselé bahnité půdy. Roste od nížin do podhůří.
Rozšíření
Roste téměř v celé Evropě, kromě Pyrenejského poloostrova a nejjižnějších částí kontinentu. Byl zavlečen do Severní Ameriky.
Systematické zařazení
krtičníkovité (Scrophulariaceae)
Historizující zajímavosti
Lidově se rozrazilu říká bouřka a věřilo se, že když se tato bylina utrhne za slunného teplého letního dne, do večera to přinese déšť a hromobití.
Recepty
Salát z rozrazilu a potočnice: Asi dva šálky rozrazilu smícháme se dvěma šálky potočnice, můžeme přidat rajče a cibuli, zalijeme trochou jablečného octa, osolíme, podáváme.
Pozor!
Vařením listy rozrazilu zhořknou, proto ho používáme zpravidla jen v čerstvém stavu.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/rozrazil_potocni