Pupava bezlodyžná (Carlina acaulis)
Popis
V zemi má vytrvalý oddenek, má zkrácenou 1–3 cm dlouhou lodyhu. Z oddenku vyrůstá přízemní listová růžice. Listy jsou ostnité, úkrojkovité, peřenoklané až peřenosečné. Květenství je úbor, mívá až 6 cm v průměru. Květy jsou bílé nebo narůžovělé. Plody jsou nažky s chmýrem.
Obsahové látky
éterické oleje, pryskyřice, třísloviny, inulin
Jedlé části (využití)
lůžka květního úboru
Doba květu
VI. - IX.
Doba sběru
květní lůžka sbíráme na počátku květu
Stanoviště
suché slunné louky, meze, světlé lesy a okraje lesů, od nížin do podhůří
Rozšíření
Vyskytuje se v celé Evropě.
Systematické zařazení
hvězdnicovité (Asteraceae)
Historizující zajímavosti
Kdysi se pupava používala na výrobu kysaného mléka, zkysnutí způsobují enzymy v ní obsažené.
Recepty
Pupava s česnekovým máslem a sýrem: 8 lůžek pupavy bezlodyžné, 200 g strouhaného sýra, 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, sůl. Lůžka pupavy uvaříme v osolené vodě, posypeme je strouhaným sýrem a polijeme máslem, do kterého jsme předtím přidali utřený česnek.
Pozor!
Pupava je v mnoha evropských státech chráněným druhem, u nás ne, ale na našem území rostou dva její poddruhy, z nichž jeden, pupava bezlodyžná vyvýšená (Carlina acaulis caulescens), je kriticky ohrožený. Tento druh nesbíráme. Lůžka pupavy bezlodyžné sbíráme jen zřídka a tak, abychom neohrozili lokální populaci.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/pupava_bezlodyzna