Ptačinec prostřední / Žabinec (Stellaria media)
Popis
Jednoletá, někdy dvouletá rostlina. Lodyha tenká, oblá nebo plazivá. Listy vstřícné, široce vejčité, zašpičatělé, v dolní části lodyhy řapíkaté, v horní přisedlé. Květy bílé, drobné s 5 korunními lístky rozeklanými k bázi. Plodem je tobolka.
Jedlé části (využití)
Sbíráme celé rostliny a používáme je do zeleninových jídel a salátů, má jemnou chuť.
Doba sběru
Lze sbírat po celý rok i v zimě.
Stanoviště
Osidluje vlhká, stinná stanoviště na půdách bohatých na živiny, od nížin do podhůří.
Rozšíření
Vyskytuje se v mírném pásu severní i jižní polokoule.
Obsahové látky
karotenoidy, slizy, saponiny, glykosidy
Systematické zařazení
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Historizující zajímavosti
V lidovém léčitelství se používal jako posilující prostředek, zevně na rány, ekzémy a lupenku.
Recepty
Houbová polévka s ptačincem: 1,5 l vody, hrst čerstvých hub, 2 brambory, 1 cibule, 1 lžíce krup, 2 stroužky česneku, hrnek pokrájeného ptačince, petrželka, pepř, sůl, smetana. Houby, kroupy, pokrájenou cibuli a brambory uvaříme ve vodě, přidáme česnek a ptačinec, osolíme, opepříme, necháme projít varem. Do hotové polévky můžeme přidat trochu nakrájené petrželky nebo smetanu.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/ptacinec_prostredni