Mařinka vonná (Galium odoratum)
Popis
Trvalka. Má plazivý oddenek. Lodyha dosahuje výšky 10–40 cm. Je přímá, nevětvená, 4hranná. Listy rostou v přeslenu po 6 až 9 lístcích. Listy jsou drobné, eliptické nebo obvečité. Květenstvím je lichookolík. Květy jsou drobné, bílé. Plodem je dvounažka.
Jedlé části (využití)
Nať rostliny není jedlá, lze požít k ochucení nápojů a k přípravě čajů.
Doba květu
V. - VI.
Doba sběru
nať před rozkvětem
Stanoviště
Listnaté lesy, paseky, preferuje vlhké, humózní hlinité půdy.
Rozšíření
Evropa, Střední Asie, Severní Amerika, Japonsko
Obsahové látky
kumarinový glykosid, třísloviny, hořčiny, silici, vitamin C
Systematické zařazení
mořenovité (Rubiaceae)
Historizující zajímavosti
Mařinka byla oblíbenou rostlinou již od středověku a přidávala se také do staroslovanského lidového vinného nápoje. Germánští bojovníci věřili, že vloží-li si snítku mařinky do helmy, bude jejich bitva korunována vítězstvím.
Recepty
Májová bowle: Mařinku necháme zavadnout, aby se uvolnila její typická vůně. Cca 100 g nati mařinky dáme do litru bílého nebo červeného vína a necháme alespoň 2 hodiny vyluhovat. Můžeme připravit i čaj. Optimální dávka je dvě lžičky sušené mařinky na osobu.
Pozor!
Mařinka obsahuje kumarin a jiné toxické glykosidy působící zejména na játra. Požití většího množství této rostliny může vyvolat závratě nebo zvracení.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/marinka_vonna