Kokoška pastuší tobolka (Capsulla bursa-pastoris)
Popis
Jednoletá až dvouletá bylina. Kořen je tenký, vrůstá hluboko do země. Lodyha přímá až 40 cm vysoká, někdy poléhavá, trsnatá. Listy jsou v přízemní růžici, podlouhlé, řapíkaté, peřenoklané mají zubaté či laločnaté okraje, výjimečně jsou celokrajné. Lodyžní listy jsou malé a kopinaté. Květenstvím je hrozen, jednotlivé kvítky jsou malé a bílé. Plodenství jsou prodloužená. Plodem jsou trojúhelníkovité až srdčité šešulky.
Jedlé části (využití)
květenství, mladé listy z listové růžice, kořeny
Doba květu
III. - X.
Doba sběru
březen - květen
Stanoviště
Synantropní rostlina, světlá rumiště, pole, zahrady, cesty.
Obsahové látky
cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, acetylcholin, saponiny, sirné látky, třísloviny, flavonové glykosidy a větší množství minerálních látek
Systematické zařazení
brukvovité (Brassicaceae)
Rozšíření
V mírném pásu severní polokoule.
Historizující zajímavosti
Za první i druhé světové války se semena používala jako prostředek podporující srážení krve. Používala se jako náhražka tehdy běžně používané paličkovice nachové (Claviceps purpurea).
Recepty
Kořeny můžeme jíst samostatně brzy z jara i syrové. Lístky a květenství můžeme pro jejich palčivou příchuť přidat do salátů z jarních bylin, hodí se například k listům pampelišky, kozlíčku nebo lebedy.
Pozor!
Při nadměrné konzumaci může dojít k otravě. Nekonzumujeme tobolky ve velkém množství, mohou se tvořit krevní sraženiny. Dále kokoška vyvolává zvýšení stahů dělohy, proto by jí neměly konzumovat těhotné ženy.
Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/kokoska_pastusi_tobolka