Jedlé plané rostlinky

Zvonečník klasnatý (Phyteuma spicatum)

Zvonečník klasnatý Zvonečník klasnatý List zvonečníku klasnatého Zvonečník klasnatý

 

Popis
Tlustý, hlubokokořenný řepovitý kořen. Lodyha přímá, nevětvená. Listy jsou dlouze řapíkaté, srdčité, často tmavě skvrnité.

Obsahové látky
karotenoidy, slizy, saponiny, glykosidy

Jedlé části (využití)
Jedlé jsou mladé listy a ještě uzavřená květenství, jež lze opražit na oleji, jedlý je i kořen, jež vyrýváme na podzim, lze jej konzumovat syrový nebo vařený.

Doba květu
V. - VII.

Doba sběru
Listy sbíráme zjara, květenství v době květu, kořeny na podzim nebo na jaře. Květenství tvoří bílé nebo nažloutlé květy uspořádané v klasu. Plodem je tobolka

Stanoviště
světlé listnaté a smíšené lesy, horské louky

Rozšíření
Vyskytuje se v mírném a subarktickém pásu severní polokoule.

Systematické zařazení
zvonkovité (Campanulaceae)

Recepty
Divoká polévka: 200 g nadrcené mouky ze zrna, 2 l vody, 2 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, sádlo, sůl, pokrájené kořeny lopuchu, hrst pokrájených lístků popence, kopřiv a zvonečníku. Mouku namočíme přes noc, vaříme vše dohromady, na konci přidáme byliny a omastíme sádlem.

Plněné bramborové placičky: 4 velké ve slupce uvařené brambory, 2 lžíce mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 nadrobno nakrájená cibule, 2 g másla, jedno nastrouhané jablko, hrnek listů a květenství zvonečníku, sůl, pepř olej na opečení.

těsto: Zpracujeme brambory, mouku sůl a mléko.

nádivka: cibuli opečeme na másle, vmícháme bylinky a sůl.

Z těsta vyválíme malé placičky, do středu dáváme vždy lžící nádivky, opékáme po obou stranách na oleji.

 

Zdroj: divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/zvonecnik_klasnaty