Jedlé plané rostlinky

Zblochan vzplývavý (Glyceria fluitans)

Zblochan vzplývavý Zblochan vzplývavý Zblochan vzplývavý Zblochan vzplývavý

 

Popis
Trvalka dosahuje výšky 40 - 120 cm. Stébla jsou vystoupavá nebo poléhavá. Listy jsou trávovitě zelené, pod vrcholem drsné. Květenstvím je lata. Plodem je obilka.

Obsahové látky
škrob, sacharidy, celulóza

Jedlé části (využití)
Obilky se využívají na kaši nebo jako zavářka podobná krupici.

Doba květu
IV. - VIII.

Doba sběru
po dozrání od srpna do září

Stanoviště
Osidluje břehy stojatých a mírně tekoucích vod, rákosiny, mokřady. Od nížin do podhůří.

Rozšíření
celá Evropa, Asie, Severní i Jižní Amerika, severní Afrika, Tasmánie

Systematické zařazení
lipnicovité (Poaceae)

Historizující zajímavosti
Kdysi byla tato tráva v našich zemích velmi oblíbenou potravinou, pěstovala se například v Krušných horách. Ještě v devatenáctém století se semena prodávala na tržištích. Už Carl Linné se zmiňuje ve spise „Skanska Resa“ o obilkách této trávy skýtající krupici („Managryn“). Němci ji nazývají Manna, mannagrutze, Schwaden, Poláci Manna. Tato mana se připravovala kdysi v celé maďarské nížině, ve východní části severoněmecké nížiny, na některých místech Pruského Slezska a bezpečně v Polsku a západním Rusku.

Recepty
Obilky vydrolíme, tradičně se sbíraly za mlhy a za rosy, aby nevypadávaly, sušily se v peci, pak na slunci. Z obilek uvaříme kaši, nejlépe v mléku nebo ve vodě. Ochutíme skořicí, povidly, strouhanými jablky nebo mákem.

 

Zdroj: divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/zblochan_vzplyvavy