Jedlé plané rostlinky

Violka vonná (Viola odorata)

Violka vonná Violka vonná Violka vonná Violka vonná

 

Popis
Trvalka, má krátký oddenek bohatý na vonné silice. Dosahuje výšky 5–10 cm. Přízemní listy rostou v růžici, jsou srdčitého až ledvinovitého tvaru s jemně vroubkovaným okrajem. Květy jsou drobné, převislé, tmavě fialové, někdy bílé. Plodem je tobolka vzniklá samoopylením.

Obsahové látky
slizy, saponiny, silice, kyselina salicylová, flavonoidy, vitaminy, minerální látky

Jedlé části (využití)
Listy i květy můžeme použít do salátů, polévek, květy hlavně k dekoraci. Listy obsahují hodně slizu a jsou proto vhodné k zahušťování polévek.

Doba květu
III. - IV.

Doba sběru
zjara před a na začátku květu

Stanoviště
Na okrajích listnatých a smíšených lesů, u potoků, v zahradách, parcích a sadech.

Rozšíření
severní a východní Evropa, Asie

Systematické zařazení
violkovité (Violaceae)

Historizující zajímavosti
Violka vonná byla dlouho užívána v elixírech lásky, antičtí Řekové si květinu vybrali jako symbol plodnosti. Před rozšířením lakmusového papírku byl k indikaci pH používán nálev z fialek v kyselém prostředí červený, v zásaditém zelený.

Recepty
Kandované květy: 3 hrnky květů, 3 hrnky cukru, 4 dcl vody. Vodu přivedeme k varu, do horké vody přidáváme cukr, až vznikne nasycený roztok. Do něj ponoříme fialkové květy a necháme vychladnout. Proslazené květy sušíme na mřížce, aby mohla odkapat přebytečná tekutina. Skladujeme v nádobě mezi listy voskovaného papíru (brání slepení).

Pozor!
Fialek existuje asi 400 druhů, v Evropě jich roste asi 30. Jsou jedlé všechny, ale nejlépe sbíráme pouze vonné druhy.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/violka_vonna