Jedlé rostliny - Šrucha zelná
Jedlé plané rostlinky

Šrucha zelná (Portulaca oleracea)

Šrucha zelná Šrucha zelná Šrucha zelná Šrucha zelná

 

Popis
Jednoletá, někdy dvouletá bylina, má bohatě větvený kořen. Lodyha je plazivá, často roste v trsech. Listy jsou malé obvejčité, dužnaté. V úžlabí listů se tvoří květenství s drobným žlutým okvětím. Plodem je tobolka.

Obsahové látky
92 % vody, bílkoviny, tuky, vláknina, minerální látky (draslík, vápník, železo, fosfor)

Jedlé části (využití)
Mladé dužnaté lodyhy, výhonky. Šruchu požíváme nejlépe za syrova, vařením ztrácí aroma.

Doba květu
VII. - X.

Doba sběru
Lodyhy sbíráme před květem, později jsou tuhé a nahořklé, výhonky celé léto.

Stanoviště
Synantropní druh, roste kolem cest, v zahradách u plotů, v sadech, na vinicích, dobře snáší sucho, ale je citlivá na mráz.

Rozšíření
Roste téměř v celé Evropě, Jižní i Severní Americe, na severu Afriky

Systematické zařazení
šruchovité (Portulacaceae)

Historizující zajímavosti
Šrucha zelná byla používaná jako listová zelenina od nepaměti, je archeologicky doložená z první poloviny 1. tisíciletí.

Recepty
Zeleninový salát se šruchou: 3 rajčata, 2 papriky, 1 cibule, 2 hrnky natě šruchy, zálivka 50 ml vody, šťáva z půlky citronu, trochu medu, saturejka, dobromysl. Suroviny smícháme, zalijeme zálivkou a necháme chvilku odstát.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/srucha_zelna