Jedlé plané rostlinky

Šrucha zelná (Portulaca oleracea)

Šrucha zelná Šrucha zelná Šrucha zelná Šrucha zelná

 

Popis
Jednoletá, někdy dvouletá bylina, má bohatě větvený kořen. Lodyha je plazivá, často roste v trsech. Listy jsou malé obvejčité, dužnaté. V úžlabí listů se tvoří květenství s drobným žlutým okvětím. Plodem je tobolka.

Obsahové látky
92 % vody, bílkoviny, tuky, vláknina, minerální látky (draslík, vápník, železo, fosfor)

Jedlé části (využití)
Mladé dužnaté lodyhy, výhonky. Šruchu požíváme nejlépe za syrova, vařením ztrácí aroma.

Doba květu
VII. - X.

Doba sběru
Lodyhy sbíráme před květem, později jsou tuhé a nahořklé, výhonky celé léto.

Stanoviště
Synantropní druh, roste kolem cest, v zahradách u plotů, v sadech, na vinicích, dobře snáší sucho, ale je citlivá na mráz.

Rozšíření
Roste téměř v celé Evropě, Jižní i Severní Americe, na severu Afriky

Systematické zařazení
šruchovité (Portulacaceae)

Historizující zajímavosti
Šrucha zelná byla používaná jako listová zelenina od nepaměti, je archeologicky doložená z první poloviny 1. tisíciletí.

Recepty
Zeleninový salát se šruchou: 3 rajčata, 2 papriky, 1 cibule, 2 hrnky natě šruchy, zálivka 50 ml vody, šťáva z půlky citronu, trochu medu, saturejka, dobromysl. Suroviny smícháme, zalijeme zálivkou a necháme chvilku odstát.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/srucha_zelna