Jedlé plané rostlinky

Smetanka lékařská / Pampeliška (Taraxacum officinale)

Smetanka lékařská Smetanka lékařská Smetanka lékařská Smetanka lékařská

 

Popis
Trvalka, má silný kůlovitý kořen. Přízemní listy jsou v růžici. Listy jsou podlouhlé, kopinaté, hluboce a nepravidelně vykrajované, zubaté. Stvoly nesou květní úbory, vyrůstají z růžice ve větším počtu, jsou duté a dosahují výšky až 50 cm. Květenstvím je úbor, jednotlivé květy jsou jasně žluté. Plodem jsou nažky s chmýrem.

Obsahové látky
hořčiny, kaučuk, třísloviny, cukry, organické kyseliny, glykosidy, steroly, saponiny, minerální látky, karoten, vitamin C

Jedlé části (využití)
kořen, (v malém množství), listy, květenství

Doba květu
IV. - X.

Doba sběru
listy zjara, kořeny vykopáváme na podzim, v menším množství používáme jako kořenovou zeleninu.

Stanoviště
Roste na travnatých plochách, na polích, mezích, v zahradách, parcích, na pastvinách, podél cest, u chodníků. Preferuje světlá stanoviště, snáší vlhké i sušší půdy.

Rozšíření
Roste hojně v celé Eurasii od Arktidy až po subtropy.

Systematické zařazení
hvězdnicovité (Asteraceae)

Historizující zajímavosti
Na svátek sv. Jiří se tradičně pilo pampeliškové víno. Podle pohanské tradice byly taky zlaté květy pampelišek symbolem slunce a dokazovaly již jasný konec zimy.

Recepty
Salát z pampelišky s rajčaty: 2–3 šálky mladých listů pampelišky, 3 - 4 rajčata, 2 menší cibule, trochu olivového oleje, sůl, voda, koření. Zeleninu a listy pampelišky nakrájíme, přidáme asi 2 lžíce olivového oleje, sůl a koření (např. bazalku, dobromysl, pertželku).

Salát s jogurtem: 2–3 šálky mladých listů pampelišky, 1 bílý jogurt, 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky.

Pampeliškový med: Asi 400 květních úborů pampelišky, 2 kila cukru, 2 citrony, voda. Květy vložíme do většího hrnce, přidáme citróny nakrájené na kolečka. Zalijeme vodou a vaříme asi 30 minut. Odstavíme a necháme odležet přes noc. Druhý den směs přecedíme přes plátno. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než med začne houstnout. Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.

Pozor!
Starší listy jsou hořké, sbíráme proto nejlépe jen mladé, co nejmenší listy.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/smetanka_lekarska