Jedlé plané rostlinky

Sléz lesní (Malva sylvestris)

Sléz lesní Sléz lesní Sléz lesní Sléz lesní

 

Popis
Dvouletá až vytrvalá bylina s přímou nebo vystoupavou lodyhou, která dosahuje výšky až 130 cm. Listy řapíkaté, okrouhlé, téměř do poloviny dlanitě 3– 7klané. Květy vyrůstají z paždí listů. Jsou velké stopkaté, barva květu je růžovofialová, vzácně bílá. Plody jsou poltivé, diskovitého tvaru.

Obsahové látky
slizy, fenolové kyseliny, flavonoidy, antokyanové glykosidové barvivo malvin, třísloviny, silice, vitamin C, karoten

Jedlé části (využití)
Mladé lístky, výhonky, květy, plody (takzvané chlebíčky) můžeme přidávat do polévek, omáček, salátů, květy je možné použít jako dekoraci dortů či jednohubek a chlebíčků.

Doba květu
VI. - X.

Doba sběru
Listy se sbírají zjara, květy v době květu, plody po odkvětu průběžně do konce léta.

Stanoviště
Roste na okrajích lesů, potoků a na mezích, rumištích, v zahradách. V teplejších oblastech.

Rozšíření
Roste téměř v celé Evropě a Asii, je zavlečen i do Severní a Jižní Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland.

Systematické zařazení
slézovité (Malvaceae)

Historizující zajímavosti
Květů slézu se dříve užívalo i k barvení vlny a nápojů.

Recepty
Zeleninový nákyp: 1 šálek rýže, 50 g oleje, 1 cibule, 1 hrnek listů slézu, 1 nastrouhaný brambor, dva šálky vody, 2 lžíce škrobu, sůl, koření. Rýži uvaříme do měkka, na cibulce osmahneme listy slézu a vše smícháme dohromady i se syrovým nastrouhaným bramborem, dáme do pekáče a zapečeme v troubě.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/slez_lesni