Jedlé plané rostlinky

Řeřišnice luční (Cardamine pratensis)

Řeřišnice luční Řeřišnice luční Řeřišnice luční Řeřišnice luční

 

Popis
Trvalka. Lodyha je jednoduchá nebo málo větvená, dutá, dorůstá výšky 15 - 40 cm. Přízemní listy v růžici, jež je zachovaná i po odkvětu. Lodyžní listy s úkrojky nebo lístky vždy přisedlými, okrouhlými, eliptickými, úzce podlouhlými až čárkovitými. Květenstvím je hrozen, jednotlivé květy jsou slabě růžové až fialové, někdy bílé. Plody jsou šešule.

Obsahové látky
glykosidy, hořčiny, vitamin C

Jedlé části (využití)
Celá rostlina kromě kořenů, chutí připomíná řeřichu, možno použít do salátů, polévek, pro zvýraznění chuti.

Doba květu
IV. - V.

Doba sběru
Do odkvětu, nejlépe však před rozvinutím květů.

Stanoviště
Vlhké louky, meze, lužní lesy, preferuje člověkem obhospodařovaná stanoviště.

Rozšíření
Evropa, severní Asie, je zdomácnělá v Severní Americe, zavlečena na Nový Zéland.

Systematické zařazení
brukvovité (Brassicaceae)

Historizující zajímavosti
Kdysi bývala důležitým preventivním prostředkem proti kurdějím.

Recepty
Houby s řeřišnicí: olej, houby (májovky nebo žampiony, popřípadě hlíva), kmín, sůl, pepř, česnek nebo česnek medvědí. Na oleji zprudka opékáme nadrobno nakrájené houby s řeřišnicí, závěrem osolíme a přidáme česnek medvědí. Podáváme s chlebem nebo rýží.

Pozor!
Nadměrnou konzumací čerstvých rostlin může dojít k podráždění zažívacího traktu.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/rerisnice_lucni