Jedlé plané rostlinky

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)

Řepík lékařský Řepík lékařský Řepík lékařský Řepík lékařský

 

Popis
Trvalka. Lodyha je 15–150 cm vysoká, přímá, tuhá, málo větvená. Listy jsou obvykle nahloučené při bázi. Listy jsou složené, přetrhovaně lichozpeřené. Jednotlivé lístky eliptické s pilovitým okrajem. Květenstvím je hrozen. Jednotlivé květy jsou drobné, žluté. Plodem je češule.

Obsahové látky
hořčiny, silice, třísloviny

Jedlé části (využití)
mladé listy, květenství

Doba květu
VII. - IX.

Doba sběru
mladé listy na jaře, květenství v plném květu

Stanoviště
suché, světlé louky a pastviny, zahrady, okraje lesů, při cestách

Rozšíření
V mírném pásu severní polokoule, do Severní Ameriky byl zavlečen.

Systematické zařazení
růžovité (Rosaceae)

Historizující zajímavosti
Řepík lékařský byl velmi oblíbenou léčivkou v antickém Řecku. Nejvíce se používal při léčbě psychických a duševních poruch, přidával se do koupelí nebo se pil jako čaj. Věřilo se, že zahání negativní energie a entity způsobující duševní poruchy.

Recepty
Čočka s listy řepíku: 2 šálky čočky, 2 šálky nadrobno nakrájených listů řepíku, 2 lžíce mouky, dvě lžíce oleje, 1 cibule, sůl, dobromysl, 2 stroužky česneku nebo několik listů česneku medvědího. Řepík dusíme na osmažené cibuli asi 15 minut. Čočku uvaříme, zvlášť lépe je namočit ji den předem s bobkovým listem. Smícháme a podáváme za tepla, možno s vejcem.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/repik_lekarsky