Jedlé plané rostlinky

Rdesno peprník (Persicaria hydropiper)

Rdesno peprník Rdesno peprník Rdesno peprník Rdesno peprník

 

Popis
Jednoletá rostlina. Lodyha je 15–50 cm vysoká, přímá, rozvětvená s uzlinami. Listy jsou kopinaté, krátce řapíkaté, zelené až načervenalé. Květy jsou drobné, zelené až slabě růžové, uspořádány v řídkých hroznech. Plodem je nažka.

Obsahové látky
třísloviny, slizy, flavonoidy, silice, minerální látky

Jedlé části (využití)
Čerstvá mladá nať, semena, mladé listy – ty je možné sbírat i u rdesna ptačího a r. hadího kořenu (P. aviculare, P. bisorta).

Doba květu
VI. - IX.

Doba sběru
čerstvou nať v létě, semena po odkvětu

Stanoviště
mokřady, vlhké louky, poblíž vodních ploch a toků

Rozšíření
mírný pás Eurasie, Severní Amerika, severní Afrika

Systematické zařazení
rdesnovité (Polygonaceae)

Historizující zajímavosti
Semena rdesna byla zdrojem potravy už od prehistorie. Jsou často nacházena v archeologických nalezištích. Rdesno vzpřímené (Polygonum erectum) bylo i záměrně pěstováno. Rdesno má údajně antiafrodiziakální účinky, a tedy potlačuje sexuální touhy, a bylo často užíváno mnichy pro k usnadnění dodržování celibátu.

Recepty
Rdesno peprník slouží jako náhražka pepře, v čerstvém stavu můžeme posekat celé mladé rostliny a ty přidat do salátů a polévek. Jako náhražka pepře se dají použít i zralá semena. Kořenící vlastnosti si zachovává i sušené rdesno.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/rdesno_peprnik