Jedlé plané rostlinky

Puškvorec obecný (Acorus calamus)

Puškvorec obecný Puškvorec obecný Puškvorec obecný Puškvorec obecný

 

Popis
Trvalka, její dlouhý silný oddenek se plazí na povrchu bahna, vyrůstají z něj bílé vláknité kořínky, listy a lodyha nesoucí květ. Listy jsou mečovité, dlouhé, úzké. Stvol je až 150 cm vysoký. Květenstvím je palice uložená v toulci. Jednotlivé květy jsou drobné žlutozeleně zbarvené. Plodem je bobule. U nás je to nepůvodní druh, bobule nedozrává. Léčivka.

Obsahové látky
silice, třísloviny, sacharidy, slizy, hořčiny, vitamin C

Jedlé části (využití)
klásky, oddenek – používá se v malém množství čerstvý nebo sušený jako koření, většinou do sladkých jídel a k ovoci nebo k dochucování alkoholických žaludečních likérů a tinktur.

Doba květu
VI. - VII.

Doba sběru
oddenky na podzim, na jaře, klásky na počátku květu

Stanoviště
Vyskytuje se při stojatých vodách, jako jsou rybníky, slepá říční ramena, dolní toky řek, mokřady, tůně, bažiny.

Rozšíření
Eurasie, Severní Amerika

Systematické zařazení
arónovité (Araceae)

Historizující zajímavosti
Puškvorec byl pravděpodobně do Evropy rozšířen s nájezdy Tatarů. Ačkoliv jeho léčivé účinky byly známy již od starověku, první zmínka o puškvorci v Evropě pochází ze 13. stol. V 16. stol. byl dovezen z Indie do Vídeňské botanické zahrady, pak byl rychle rozšířen a používán jako koření a jako léčivka. Na území ČR byl doložen až v roce 1809.

Recepty
Ovocný salát s puškvorcem: asi 3 cm oddenku puškvorce, 3 jablka, 2 hrušky, 2 banány, hrst rozinek. Ovoce nakrájíme na malé kousky, oddenek nastrouháme na jemno a vše promícháme, necháme odpočinout alespoň hodinu v chladničce.

Výborné jsou také jeho klásky pražené na oleji.

Pozor!
Pokud použijeme příliš mnoho oddenku, pokrm zhořkne.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/puskvorec_obecny