Jedlé plané rostlinky

Ptačinec prostřední / Žabinec (Stellaria media)

Ptačinec prostřední (Žabinec) Ptačinec prostřední (Žabinec) Ptačinec prostřední (Žabinec) Ptačinec prostřední (Žabinec)

 

Popis
Jednoletá, někdy dvouletá rostlina. Lodyha tenká, oblá nebo plazivá. Listy vstřícné, široce vejčité, zašpičatělé, v dolní části lodyhy řapíkaté, v horní přisedlé. Květy bílé, drobné s 5 korunními lístky rozeklanými k bázi. Plodem je tobolka.

Jedlé části (využití)
Sbíráme celé rostliny a používáme je do zeleninových jídel a salátů, má jemnou chuť.

Doba sběru
Lze sbírat po celý rok i v zimě.

Stanoviště
Osidluje vlhká, stinná stanoviště na půdách bohatých na živiny, od nížin do podhůří.

Rozšíření
Vyskytuje se v mírném pásu severní i jižní polokoule.

Obsahové látky
karotenoidy, slizy, saponiny, glykosidy

Systematické zařazení
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)

Historizující zajímavosti
V lidovém léčitelství se používal jako posilující prostředek, zevně na rány, ekzémy a lupenku.

Recepty
Houbová polévka s ptačincem: 1,5 l vody, hrst čerstvých hub, 2 brambory, 1 cibule, 1 lžíce krup, 2 stroužky česneku, hrnek pokrájeného ptačince, petrželka, pepř, sůl, smetana. Houby, kroupy, pokrájenou cibuli a brambory uvaříme ve vodě, přidáme česnek a ptačinec, osolíme, opepříme, necháme projít varem. Do hotové polévky můžeme přidat trochu nakrájené petrželky nebo smetanu.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/ptacinec_prostredni