Jedlé plané rostlinky

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea)

Popenec břečťanovitý Popenec břečťanovitý Popenec břečťanovitý Popenec břečťanovitý

 

Popis
Trvalka. Kořínky jsou jemné, vláknité. Lodyha je 10–30 cm dlouhá, čtyřhranná, s dlouhými plazivými výhonky. Listy jsou srdčité až ledvinovité se zoubkovaným okrajem, chlupaté, zelené, někdy slabě načervenalé. Pyskatý květ má modrofialovou barvu. Plody jsou tvrdky.

Jedlé části (využití)
mladé výhonky, listy

Doba květu
III. - VIII.

Doba sběru
Možno sbírat po celé vegetační období, ale nejchutnější jsou brzy zjara – v dubnu a v květnu.

Stanoviště
Druh je nenáročný na stanoviště, roste na loukách, v lesích, parcích, zahradách, při okrajích cest, na březích vod.

Rozšíření
Evropa, severní Asie, Japonsko

Obsahové látky
třísloviny, silice, saponiny, minerální látky, hořčiny, silice, organické kyseliny

Systematické zařazení
hluchavkovité (Lamiaceae)

Historizující zajímavosti
Naši předkové považovali popenec za magickou rostlinu, využívali jej také jako koření a přidávali ho do polévek a omáček. Ve středověku se věřilo, že chrání před morem a čarodějnictvím.

Recepty
Bramborová polévka s planými rostlinami: 300 g brambor, 1 mrkev, 1 cibule, 1 šálek nadrobno nakrájeného listí a natí planých rostlin (popenec ale i kopřiva, kozlíček, bršlice, šťavel), 1 l vody nebo vývaru, 50 g oleje, 2 lžíce mouky, 100 ml kysané smetany, sůl, majoránka. Osmažíme cibuli, na ní lehce osmahneme listy popence, lehce podusíme a zaprášíme moukou, přidáme syrové na menší kousky nakrájené brambory a mrkev. Lehce podusíme, poté zalijeme vodou a povaříme až brambory a mrkev změknou. Osolíme a po odstavení přidáme kysanou smetanu nebo jogurt, můžeme okyselit šťavelem.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/popenec_brectanovity