Jedlé plané rostlinky

Podběl lékařský (Tussilago farfara)

Podběl lékařský Podběl lékařský Podběl lékařský Podběl lékařský

 

Systematické zařazení
hvězdnicovité (Asteraceae)

Doba květu
III. - V.

Rozšíření
Hlavně v Evropě, v severní a západní Asii, severní Africe. Zavlečený byl i do Severní Ameriky.

Stanoviště
Okraje cest a silnic, rumiště, vlhká pole a kamenitá místa od nížin do horského stupně. Nitrofilní druh.

Popis
Trvalka. Květonosná lodyha je přímá s červenohnědými šupinami. Květenství je úbor. Barva květů je zlatožlutá. Listy vyrůstají až po odkvětu, jsou dlouze řapíkaté, čepel srdčitá až okrouhlá s pilovitým okrajem. Plod je nažka s chmýrem.

Jedlé části (využití)
květy, listy

Doba sběru
květy od března do dubna, listy od dubna do listopadu

Obsahové látky
glykosidy, třísloviny, sliz, inulin, kyselina gallová

Historizující zajímavosti
Podběl je znám jako léčivá rostlina již od starověku.

Recepty
Mladé listy lze použít do salátů, starší listy je lépe povařit. Květy sušíme na čaj.

Drožďová pomazánka s listy podběle: 100 g droždí, 1 hrst jemně nasekaných listů podběle, 2 lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1 cibule, 2 stroužky česneku. Droždí osmažíme na cibuli, aby bylo tekuté, do vejce zatím vmícháme všechny ostatní přísady a vlijeme na pánev, podlijeme a chvíli podusíme. Mažeme na čerstvý chléb.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/podbel_lekarsky