Jedlé plané rostlinky

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)

Plicník lékařský Plicník lékařský Plicník lékařský Plicník lékařský

 

Popis
Trvalka. Má válcovitý, tenký, rozvětvený oddenek. Lodyha je přímá, vysoká 10–30 cm, v horní části se dělí na tři části nesoucí květenství. Přízemní listy tvoří růžici, jsou řapíkaté s široce vejčitou čepelí, při bázi srdčitou. Listy mají celokrajný okraj a jsou opatřeny světlými bílými skvrnkami. Květenstvím je vijan. Koruna je nálevkovitá, fialová, červená až modrá. Květy rostliny mohou měnit zbarvení v průběhu svého vývoje, je to díky přítomností antokyanů, které reagují na změnu pH v buněčné šťávě. Plodem jsou tvrdky.

Jedlé části (využití)
listy i celé prýty

Doba květu
III. - IV.

Doba sběru
časně zjara

Rozšíření
Evropský druh, roste od nížin do podhůří.

Stanoviště
Lužní lesy, dubohabrové porosty, vlhčí louky, křoviny. Typická bylina jarního fenologického aspektu.

Obsahové látky
slizy, alantonin, flavonoidy, kyselina křemičitá, minerály, provitamin A, vitamin C

Systematické zařazení
brutnákovité (Boraginaceae)

Recepty
Typická rostlina vhodná pro jarní saláty, spolu s orsejem, prvosenkou, sedmikráskami a violkou patří k prvním jarním rostlinám. Nejvhodnější je konzumovat čerstvé nadrobno nasekané listy těchto bylin ve směsi. Dochutíme pouze olivovým olejem a vinným nebo jablečným octem.

Pozor!
Rostlinu nevytrháváme, ale řežeme těsně nad zemí.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/plicnik_lekarsky