Jedlé plané rostlinky

Pcháč zelinný (Cirsium oleraceum)

Pcháč zelinný Pcháč zelinný Pcháč zelinný Pcháč zelinný

 

Popis
Trvalka. V zemi je upevněna oddenkem s mnoha kořínky. Lodyha přímá, nevětvená, dutá, rýhovaná. Přízemní listy vytvářejí růžici, jsou krátce řapíkaté, velké, proměnlivého tvaru. Horní jsou vejčité až eliptické, někdy srdčitě objímavé. Okraje listů jsou zubaté s měkkými ostny na okrajích. Květenstvím je úbor, jednotlivé květy jsou světle žluté až bílé, zčásti ukryté v toulcovitém listenu. Plodem je nažka s chmýrem.

Jedlé části (využití)
listy, lodyha, kořeny

Doba květu
VI. - X.

Doba sběru
Listy od dubna do října, lodyhy v červenci a v srpnu. Kořeny v prvním roce života.

Stanoviště
Vlhká stanoviště, břehy vodních toků, rybníků, mokřady, louky, prameniště.

Obsahové látky
alkaloidy, třísloviny, silice, pryskyřice, flavonoidy

Rozšíření
Těžištěm rozšíření je Evropa, vyskytuje se až po Rusko včetně Sibiře.

Systematické zařazení
hvězdnicovité (Asteraceae)

Historizující zajímavosti
Na Sibiři byl v minulosti pěstován jako zelenina pro svoji vysokou odolnost.

Recepty
Mladé stonky možno jíst za syrova. Z listů se dá připravit salát, polévky, zeleninový nákyp, i špenát.

Polévka zelinná s bylinkovými knedlíčky: 200 g nadrobno nasekaných listů pcháče, 30–40 g oleje, 2 lžíce mouky, 0,8 l vody nebo vývaru, 100 ml mléka, sůl, koření.

Na knedlíčky: 100 g bylinek (bazalka, kopřiva dobromysl, pažitka) 10 g oleje, strouhanka, 1 vejce, sůl.

Polévka: Byliny podusíme na oleji, zalijeme vodou nebo vývarem, mouku zamícháme s trochou vody, vlijeme do polévky jako zavářku a trochu povaříme, před koncem vaření přidáme knedlíčky, možno přidat také nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, výborná je strouhaná řepa. Polévku můžeme na talíři dozdobit např. květy sedmikrásek.

Knedlíčky: Na rozehřátý olej dáme strouhanku, bylinky a vejce se solí, trochu osmažíme a umícháme husté těsto, lžičkou ho přímo z pánve házíme do polévky, kterou pak necháme ještě alespoň 5 minut vařit.

Pozor!
Na osténky na konci listů, před konzumací je lepší listy alespoň spařit horkou vodou nebo osténky z listů ostříhat.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/pchac_zelinny