Jedlé plané rostlinky

Orobinec širokolistý (Typha latifolia)

Orobinec širokolistý Orobinec širokolistý Orobinec širokolistý

 

Popis
Trvalka. V zemi má tlustý, dlouhý, plazivý oddenek. Lodyha je přímá, na průřezu okrouhlá, pružná, 100–250 cm vysoká. Na lodyze vyrůstají dva čárkovité listy 1 - 2 cm široké a až 2 m dlouhé, celokrajné. Květenství je složené ze samčí a samičí palice. Horní část květenství je tenká samčí část, která po opylení opadává, pod ní se nachází zpočátku zelená, poté typicky červenohnědá samičí část. Plodem jsou nažky s chmýrem.

Jedlé části (využití)
Oddenky, mladé výhonky, palice, semena. Podzimní oddenky bývají až jeden metr pod zemí a dobývají se háky, Zato jsou dlouhé 0,5 - 2 m. Nejdříve se očistí, rozřežou na kousky asi 1 x 1 cm. Třísloviny můžeme odstranit louhováním, namočíme do vody a 2x až 3x denně měníme vodu. Sušíme oddenky na slunci nebo u kamen. Poté nameleme. Mouku můžeme použít na kaši nebo do těsta.

Doba květu
VI. - VII.

Doba sběru
Oddenky se sbírají na podzim, v zimě nebo časně zjara, prýty a výhonky na jaře, samčí květenství v květnu a v červnu (před opylením, pak opadávají).

Stanoviště
Roste při březích rybníků, nebo klidných vodních toků, tůních, mokřadech, vodních příkopech, preferuje bahnitý podklad, bohatý na živiny. Roste od nížin do podhůří.

Obsahové látky
škrob, sacharidy, organické kyseliny, celulóza

Rozšíření
Evropa, jihovýchodní Asie, Austrálie, Severní Amerika, Mexiko

Systematické zařazení
orobincovité (Typhaceae)

Historizující zajímavosti
V minulosti se chmýru z palic používalo k vystlání peřin nebo polštářů místo peří, z oddenku se mlela mouka. Listy se používaly k pletení ošatek, klobouků, rohoží a jiného pleteného zboží. Z oddenku se mlela mouka. Dále se sbíral pyl ze samčích květenství rovněž místo jemné mouky. Pekly se z ní placky (Henshel 2004).

Recepty
Vařené oddenky: Oddenky vykopeme, omyjeme, oloupeme, vaříme jako brambory a používáme jako přílohu. Pražené doutníky Samčí vrcholky květenství vaříme 2–3 minuty v osolené vroucí vodě a pak zprudka osmažíme na oleji. Okusujeme jako kukuřici.

Orobincová "aloe vera": Prýty a mladé stonky očistíme a nadrobno nakrájíme, necháme macerovat ve vodě alespoň 4 hodiny, vychladíme a osladíme medem, pokud máme k dispozici, dochutíme lžičkou strouhaného zázvoru a skořicí nebo namletým oddenkem kuklíku městského (Geum urbanum).

Kaše z orobincové či rákosové mouky: 400 g hrubě drcené mouky, 2 hrsti křížal, 2 lžíce medu, sádlo. Mouku a křížaly namočíme přes noc, vaříme asi půl hodiny, osladíme medem a omastíme sádlem či polijeme mlékem.

Pozor!
Na záměnu s jedovatým kosatcem žlutým (Iris pseudacorus), juvenilní rostliny vypadají podobně. Orobinec je tužší a žije ve větších skupinách.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/orobinec_sirokolisty