Jedlé plané rostlinky

Mařinka vonná (Galium odoratum)

Mařinka vonná Mařinka vonná Mařinka vonná Mařinka vonná

 

Popis
Trvalka. Má plazivý oddenek. Lodyha dosahuje výšky 10–40 cm. Je přímá, nevětvená, 4hranná. Listy rostou v přeslenu po 6 až 9 lístcích. Listy jsou drobné, eliptické nebo obvečité. Květenstvím je lichookolík. Květy jsou drobné, bílé. Plodem je dvounažka.

Jedlé části (využití)
Nať rostliny není jedlá, lze požít k ochucení nápojů a k přípravě čajů.

Doba květu
V. - VI.

Doba sběru
nať před rozkvětem

Stanoviště
Listnaté lesy, paseky, preferuje vlhké, humózní hlinité půdy.

Rozšíření
Evropa, Střední Asie, Severní Amerika, Japonsko

Obsahové látky
kumarinový glykosid, třísloviny, hořčiny, silici, vitamin C

Systematické zařazení
mořenovité (Rubiaceae)

Historizující zajímavosti
Mařinka byla oblíbenou rostlinou již od středověku a přidávala se také do staroslovanského lidového vinného nápoje. Germánští bojovníci věřili, že vloží-li si snítku mařinky do helmy, bude jejich bitva korunována vítězstvím.

Recepty
Májová bowle: Mařinku necháme zavadnout, aby se uvolnila její typická vůně. Cca 100 g nati mařinky dáme do litru bílého nebo červeného vína a necháme alespoň 2 hodiny vyluhovat. Můžeme připravit i čaj. Optimální dávka je dvě lžičky sušené mařinky na osobu.

Pozor!
Mařinka obsahuje kumarin a jiné toxické glykosidy působící zejména na játra. Požití většího množství této rostliny může vyvolat závratě nebo zvracení.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/marinka_vonna