Jedlé plané rostlinky

Kozlíček polní (Valerianella locusta)

Kozlíček polní Kozlíček polní Kozlíček polní Kozlíček polní

 

Popis
Jednoletá až dvouletá bylina. Má slabý nepříliš dlouhý kořen. Lodyha je vidlovitě větvená, vysoká asi 20 cm. Je to typ ozimé rostliny, která přezimuje jako listová růžice. Listy jsou jednoduché, dolní kopisťovité, horní úzce kopinaté. Květy jsou nenápadné, malé nahloučeny v hustých, mnohokvětých lichookolících. Barva květů je světle modrá nebo bílá. Plodem jsou nažky.

Jedlé části (využití)
mladé listy, listové růžice

Doba květu
IV. - VI.

Doba sběru
březen - duben, září - listopad

Stanoviště
Vyskytuje se na suťových svazích, jako plevel na polích, mezích, náspech a rumištích. V nížinách i podhorských krajinách. Je nenáročný na kvalitu půdy.

Obsahové látky
Vyniká obsahem vitamínu C (40–60 mg ve 100 g), dále obsahuje karoten, vitamíny B1, B2 a další. Také obsahuje fosfor, vápník a zělezo.

Systematické zařazení
kozlíkovité (Valerianaceae)

Rozšíření
Pochází původně ze středomoří, roste v celé Evropě, v Přední Asii a severní Africe.

Historizující zajímavosti
Kozlíček je u nás původní a navíc s oblibou hojně roste v obilných polích a tedy doprovázel středověké lidské osídlení. Proto byl zřejmě součástí salátů a příloh. Slované samozřejmě neznali jeho moderní šlechtěné červenolisté variety.

Recepty
Nejlepší je využívat kozlíček přímo jako salátovou rostlinu, stačí dochutit jablečným octem nebo solí a olivovým olejem, je možné ho také přidávat do polévek a pomazánek. V současnosti se dají bez problémů zakoupit jeho semena a na zahradě pěstovat jeho šlechtěné kultivary.

Kozlíčkový salát: 3 vejce, jedna větší cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, cukr, sůl, pepř. Vejce uvaříme na tvrdo, kozlíček nasekáme na kousky, suroviny promícháme, podáváme.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/kozlicek_polni