Jedlé plané rostlinky

Kostival lékařský (Symphytum officinale)

Kostival lékařský Kostival lékařský Kostival lékařský Kostival lékařský

 

Popis
Trvalka, v zemi koření svislým a řepovitě ztloustlým dužnatým oddenkem. Lodyha je 40–90 cm vysoká, drsně chlupatá. Listy střídavé, vejčitě kopinaté až kopinaté s výraznou žilnatinou. Okraj je celokrajný, obě strany listu kryjí štětinaté chlupy. Květy jsou modrofialové, někdy růžové nebo bílé. Květenství tvoří dvouvijan. Plodem jsou tvrdky.

Jedlé části (využití)
mladé prýty, listy

Doba květu
V. - VIII.

Doba sběru
mladé prýty od března, listy po celé vegetační období

Stanoviště
Břehy potoků, řek, vlhké louky, hojný od nížin do podhorských poloh, není příliš náročný na kvalitu půdy.

Obsahové látky
alantonin, třísloviny, flavonoidy, slizy, škrob, vitamin B12

Systematické zařazení
brutnákovité (Boraginaceae)

Rozšíření
Tento druh najdeme téměř v celé Evropě, v Malé Asii a v západní Sibiři. Objevuje se i v Severní Americe, kde se zplaňuje.

Historizující zajímavosti
O léčivých účincích kostivalu zmiňuje již řecký lékař Diskoridies. Řecky Symphien znamená spojit, srůst. Pasta připravená z kořenů a listů této byliny pomáhá kostem k růstu. Lidské tělo údajně vytahuje látky obsažené v rostlině jako magnet.

Recepty
Tempura z kostivalu (Tempura je tradiční japonský pokrm ze smažené zeleniny či ryb).
Listy kostivalu, olej, rýže, Těstíčko: 80 g hladké mouky, 1 lžíce kukuřičné mouky, ½ lžičky soli, 200 ml ledové sycené minerálky, kostky ledu. Jemně zamícháme do mouky všechny přísady na těstíčko a listy poté obalujeme, zprudka smažíme ve woku, podáváme s rýží.

Pozor!
Mladé nerozkvetlé rostliny lze zaměnit s listy jedovatého náprstníku purpurového (Digitalis purpurea).

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/kostival_lekarsky