Jedlé plané rostlinky

Hluchavka nachová (Lamium purpureum)

Hluchavka nachová Hluchavka nachová Hluchavka nachová Hluchavka nachová

 

Popis
Jednoletá až dvouletá rostlina. V zemi je upevněna výběžkatým oddenkem. Lodyha je 10–30 cm vysoká, čtyřhranná, vystoupavá, lysá. Listy jsou křižmostojné, vstřícné, srdčité, s vroubkovaným okrajem. Květenstvím je lichopřeslen. Květy jsou pyskaté, barva jednotlivých květů je růžová až fialová. Plodem je tvrdka.

Jedlé části (využití)
Vrcholky prýtů před rozkvětem, mladé listy a květy. Možno využít i hluchavku bílou (Lamium album).

Doba květu
IV.–X.

Doba sběru
Vrcholky prýtů a listy je možné sbírat po celé vegetační období, postupně však hořknou. Květy sbíráme v plném květu.

Stanoviště
Jako synantropní rostlina na rumištích, sídlištích u cest, v zahradách. Je nenáročná na kvalitu půdy.

Obsahové látky
Éterické oleje, aminokyseliny, třísloviny, glykosidy, sacharidy, saponin, sliz.

Rozšíření
Hluchavka nachová roste v celé Evropě, mimo Skandinávii a severní Rusko. Zavlečena byla i do Severní a Jižní Ameriky.

Systematické zařazení
hluchavkovité (Lamiaceae)

Historizující zajímavosti
Původní význam slova špenát představoval kaši z mladých jarních listů různých druhů planých rostlin, mezi nimi se používala i hluchavka.

Recepty
Hluchavková omáčka: 2 šálky najemno nasekaných listů a vrcholků (můžeme kombinovat také se smetankou, šťovíkem, lebedou), 2 lžíce mouky, 2 lžíce oleje, 1 cibule, sůl, dobromysl, 2 stroužky česneku, nebo 2 lžíce česneku medvědího a cca 100 ml vody nebo mléka. Listy osmažíme na cibuli a dusíme asi 20 min, dochutíme solí, dobromyslí, podlijeme vodou a zahustíme moukou. Přidáme česnek. Podáváme k rýži nebo bramborám.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/hluchavka_nachova