Jedlé plané rostlinky

Bršlice kozí noha (Aegopodium vulgare)

Bršlice kozí noha Bršlice kozí noha Bršlice kozí noha Bršlice kozí noha

 

Popis
Vytrvalá bylina. V zemi je upevněna oddenky s jemnými vláskovitými kořeny. Lodyha silná, dutá, rýhovaná. Listy složené, trojčetné, květenství tvoří složený okolík bílé nebo lehce narůžovělé barvy. Plodem je dvounažka.

Jedlé části (využití)
sbíráme mladé listy před květem

Doba květu
VI.–VII.

Doba sběru
od března do května

Obsahové látky
bílkoviny, silice, minerální soli, provitamin A, vitamin C

Rozšíření
rozšířena v celé Evropě

Stanoviště
Vlhká stinná stanoviště, okraje lesů, parky, křoviny, často vytváří rozlehlé skupiny podrostu. Nitrofilní druh, vyhledává půdy bohaté na živiny.

Systematické zařazení
miříkovité (Apiaceae)

Historizující zajímavosti
Kdysi se listy bršlice používali jako hlavní složka polévky podávané na Zelený čtvrtek.

Recepty
Bršlicový špenát: Touto rostlinou je možné plně nahradit běžně používaný klasický špenát. Budeme potřebovat 0,5 kg čerstvých mladých listů, česnek, 1 cibuli, dvě vejce, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme bršlici a s trochou vody dusíme cca 20 minut. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, nakonec přidáme smetanu a podáváme.

Pozor!
Rostlinu lze zaměnit s jedovatým rozpukem jízlivým (Cicuta virosa). Na chuť je však velmi hořký, čímž odrazuje od konzumace.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/brslice_kozi_noha