Jedlé plané rostlinky

Bedrník obecný (Pimpinella saxifraga)

Bedrník obecný Bedrník obecný Bedrník obecný Bedrník obecný

 

Systematické zařazení
miříkovité (Apiaceae)

Doba květu
VI.–X.

Rozšíření
roste v celé Evropě

Stanoviště
Bylina roste na suchých slunných lokalitách, nejvíce na vápenitém podloží od nížin do podhůří.

Popis
Vytrvalá bylina, kořen je dlouhý, vřetenovitý. Lodyha je 15–100 cm vysoká, rýhovaná, lysá. Listy jsou lichozpeřené, v horní části zubovité. Kvete bíle složeným okolíkem. Plodem jsou dvounažky.

Jedlé části (využití)
Sbírají se mladé listy od dubna do června, hodí se do salátů, polévek, omáček, lze využít i kořen k přípravě výluhu proti kašli.

Doba sběru
od dubna do června

Obsahové látky
Listy obsahují silici, kumariny, sacharidy, saponiny, pektiny a třísloviny, z minerálních látek hlavně vápník a draslík.

Historizující zajímavosti (pověry)
V Mathioliho herbáři se uvádí „Bedrník pojídají Vlaši, dokud je mladistvé v salátu, a také Španělé v létě si ho dávají při stole do vína, které od něho nabývá obzvláštní libé a dobré chuti.

Recepty
Rajčatový salát s bedrníkem: 0,5 kg rajčat, 2 hrnky listů bedrníku, 1 mozarella, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octa, bazalka, oregano, sůl pepř. Suroviny smícháme a necháme odležet v chladu cca 30 min.

Bylinkové máslo: 80 g másla, 1 malá cibulka, lžíce bedrníku, petrželky a kopru, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy a sójové omáčky. Bylinky pokapeme citronovou šťávou a sójovou omáčkou a vetřeme do másla, osolíme, opepříme a dáme do chladničky ztuhnout. Použijeme jako pomazánku na chlebíčky.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/bedrnik_obecny