Jedlé plané rostlinky

Andělika lékařská (Angelica archangelica)

Andělika lékařská Andělika lékařská Andělika lékařská

 

Systematické zařazení
miříkovité (Apiaceae)

Doba květu
VI.–VIII.

Rozšíření
severní Evropa, severní Asie, pobřeží Severního a Baltského moře

Stanoviště
břehy potoků, vlhké louky, podhorské oblasti

Popis
Vytváří tlustý řepovitý oddenek s četnými kořeny, prvním rokem vytváří přízemní listovou růžici, v dalších letech vytváří podélně rýhovanou dutou lodyhu, která je bohatě větvená a dorůstá výšky až 3 m. Listy jsou velké, pochvaté. Květenství tvoří složený okolík s průměrem 10–15 cm. Jednotlivé kvítky jsou žlutozelené. Plodem jsou dvounažky. Léčivá rostlina.

Jedlé části (využití)
kořeny, oddenky, mladé listy, lodyhy, nažky

Doba sběru
listy a lodyhy sbíráme v květnu a v červnu, plody v září, oddenky je nejlépe sklízet na podzim či na jaře

Obsahové látky
silice, furokumariny, flavonoidy, organické kyseliny, hořčiny, třísloviny, vitamin C a karoten

Historizující zajímavosti (pověry)
Andělika je posvátná bylina, kterou využívali Keltové při oslavě letního slunovratu. Používala se k vykuřování jako kadidlo. Ve středověku se používalo jejich léčivých účinků na ochranu proti moru. V některých oblastech střední Evropy údajně vesničané pořádali májové průvody a za zpěvu pohanských písní mávali stonky anděliky a vyháněli tak zlé duchy a čarodějnice.

Recepty
Andělská pomazánka: Hrst jemně nasekaných listů anděliky, hrst pažitky, jedna kostka tvarohu, sůl, pepř. Suroviny smícháme a mažeme na chleba.

Pozor!
Nadměrná konzumace může vyvolat u citlivých jedinců fototoxickou reakci.

 

Zdroj: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php/andelika_lekarska