Obiloviny
Obiloviny

Obilniny

Obilniny jsou rostliny využívané, šlechtěné a pěstované pro svá semena - zrna (obiloviny, zvaná též obilky nebo cereálie), která slouží především k lidské výživě - ať už celé (rýže) nebo rozemletá na mouku. Zrna se také zkrmují a celé rostliny se využívají jako zelená píce. Nadzemní část se silážuje (kukuřice setá), zpracovává jako sláma (pšenice, ječmen) nebo se z ní vyrábějí rohože, košíky, kartáče (čirok).

Jáhly (loupané proso)

Jáhly   Poslechnout si ...

Ječmen

Ječmen   Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Vyskytuje se již v čínské a indické mytologii, archeologicky je doložen již v prehistorických dobách v Evropě, Asii a Africe. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety. 

Poslechnout si ...

Pohanka

Pohanka   Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu (jen ve světlé - podle zpracování), který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Čeká nás také recept na zapečenou pohanku se zeleninou a recept pohanky na sladko.

Poslechnout si ...